Yleistä lasten ja nuorten suunnistuksesta

Suunnistus on urheilulaji, joka sopii kaiken ikäisille. Tämän tekee mahdolliseksi se, että suunnistusradoista voidaan tehdä pituudeltaan ja vaikeustasoltaan erilaisia. Myös saman ikäisille on tarjolla vaihtoehtoisia ratoja kokemuksen ja taitotason mukaan.

Kilpailuissa nuorimmat sarjat ovat yleensä kahdeksan- tai kymmenvuotiaille. Tämän ikäiset suunnistavat yleensä rastireittisuunnistusta, jossa kaikki rastit sijaitsevat maastossa kiertävän yhtenäisen nauhan varressa. Nauha kuitenkin tekee ylimääräisiä lenkkejä ja mutkia, jotka on tarkoitus oppia oikaisemaan esimerkiksi polkuja tai kuviorajoja pitkin. Rastireittiradat ovat suoraan suunnistettuna alle kahden kilometrin mittaisia, nauhaa pitkin kiertäen yleensä vajaat kolme kilometriä.

Joissakin kilpailuissa on sarjoja tätäkin nuoremmille. Alle kouluikäisille on tarjolla myös saattajasarjoja, joissa suunnistusradan voi kiertää yhdessä aikuisen – vaikkapa isän, äidin tai seuran ohjaajan – kanssa.

Rastireittisarjojen jälkeen siirrytään joko suorille suunnistusradoille tai tukireitille. Tukireitillä maastossa on edelleen nauha suoritusta varmistamassa, mutta rastit eivät enää sijaitse nauhan varressa vaan muutamien kymmenien, korkeintaan parinsadan metrin päässä siitä. Tukireittiradat eivät ole juurikaan rastireittiratoja pidempiä. Nuorimmat suoran suunnistuksen radat ovat nekin useimmiten 2–3 kilometrin mittaisia.

Vähitellen iän ja kokemuksen karttuessa myös ratojen vaativuus kasvaa, samoin ratapituudet. Kun päästään 18-vuotiaisiin, on ratojen vaikeustaso jo lähes sama kuin aikuisten pääsarjoissa.

KanSu järjestää vuosittain suunnistuskoulun aloittelijoille ja jo hieman kokeneemmillekin lapsille, ja sen kautta suunnistusharrastukseen on helpointa lähteä mukaan. Tällöin saa perusteellisen alkuopastuksen lajiin. Muulloinkin on silti mahdollista aloittaa. KanSulla on monenlaista lapsille ja nuorille tarkoitettua toimintaa ympäri vuoden. Noihin tapahtumiin tai kuntosuunnistuksiin paikalle ilmaantumalla on mahdollista aloitaa. Opastusta järjestyy kyllä, eikä aluksi tarvitse osata paljoakaan voidakseen olla mukana toiminnassa.

Kuntosuunnistuksissa ja nuorten harjoituksissa ei tarvitse suunnistaa yksin. Radalle voi lähteä kaverin, huoltajan tai seuran ohjaajan kanssa.

Suunnistuskoulun ja kuntosuunnistusten lisäksi lasten ja nuorten suunnistustoimintaan KanSussa kuuluvat useisiin henkilökohtaisiin kilpailuihin ja viesteihin osallistuminen, suunnistusleirit ja erilaiset harjoitukset ja tapahtumat ympäri vuoden.

Päivitetty 19.10.2020.