Paikkakunnan väelle

Suunnistuksen pitkän matkan SM-kilpailut järjestetään Siikaisten Vuorijärvellä 12.–13.9. Järjestävät seurat ovat Kankaanpään Suunnistajat ja Siikaisten Sisu. Kilpailu tuo Vuorijärven maastoihin noin 1600 suunnistajaa sekä useita satoja muita ihmisiä: huoltojoukkoja, yleisöä, median edustajia ja kutsuvieraita. Järjestäjiä on eri tehtävissä noin 200.

Siikaisten SM-pitkillä kilpailevat kaikki ikäsarjat 15-vuotiaista 85-vuotiaisiin. Osalla sarjoista on lauantaina 12.9. karsintakilpailu, jonka perusteella osallistujat jaetaan A- ja B-finaaleihin. Joissakin sarjoissa kaikki ilmoittautuneet pääsevät suoraan finaaliin, ja näiden sarjojen osallistujat suunnistavat vain sunnuntaina 13.9.

Pitkän matkan SM-kilpailussa suunnistetaan tapahtuman nimen mukaisesti pitkiä suunnistusratoja. Miesten pääsarjassa kärkipään suunnistajien kilpailusuorituksen pitäisi kestää 90–100 minuuttia, naisten pääsarjassa 70–80 minuuttia. Siirryttäessä pääsarjoista nuorempien ja vanhempien suuntaan suorituksen kesto lyhenee. Nuorimpien osallistujien suorituksen pitäisi kestää hieman yli puoli tuntia, vanhimpien sarjojen puolestaan kolme varttia.

SM-pitkät myönnettiin Kankaanpään Suunnistajien ja Siikaisten Sisun järjestettäviksi vuonna 2017. Järjestelyt käynnistyivät jo aiemmin kilpailumaaston valinnalla ja ratojen esisuunnittelulla sekä sopimusten tekemisellä maanomistajien kanssa. Kisojen myöntämisen jälkeen kartoittaja pääsi työhönsä ja valmistelut eri sektoreilla alkoivat. Viime kuukausina kaikki toiminnot on mietitty perusteellisesti valmiiksi. Kesän aikana lopulliset kilpailuradat hyväksyttiin ja kartat painettiin. Kilpailukeskuksen rakennustyöt ajoittuvat kilpailua edeltäviin päiviin. Maastossa rakenteita – esimerkiksi rastipukkeja, viitoituksia ja siltoja – on rakennettu jo loppukesän aikana.

Järjestäjät kiittävät kilpailukeskuksen ja kilpailumaaston maanomistajia myönteisestä suhtautumisesta kilpailutapahtumaa kohtaan sekä kaikkia siikaislaisia ja kankaanpääläisiä yhteistyötahoja, jotka ovat mahdollistaneet tapahtuman järjestelyt.

Paikkakuntalaiset voivat seurata kilpailua paikan päällä, mutta tarpeetonta oleskelua kilpailukeskuksessa pyydetään mahdollisuuksien mukaan välttämään koronarajoitusten vuoksi. Kilpailukeskukseen saapuessa tulee seurata järjestäjien asettamia liikenneopasteita, sillä muita reittejä ei välttämättä pääse perille asti. Kilpailun seuraaminen on mahdollista myös Internetissä, jossa tarjolla on reaaliaikainen tulospalvelu, kenttäkuulutus ja videokuva kilpailun maalista sekä jälkikäteen pääsarjojen gps-seuranta.

Kilpailupäivinä Vuorijärven alueen teillä on huomattavasti normaalia enemmän autoliikennettä sekä tietyillä alueilla myös jalankulkijoita. Kilpailijat saattavat suunnistussuorituksensa aikana ylittää teitä ja käyttää niitä kulkureitteinään. Alueella liikkuvia autoilijoita pyydetään noudattamaan varovaisuutta. Järjestäjien asettamia tavallisesta poikkeavia nopeusrajoituksia sekä mahdollisia ajokieltoja ja tilapäisiä ajosuuntamääräyksiä tulee noudattaa.

Kilpailua varten on kartoitettu useiden neliökilometrien laajuinen maastoalue. Paikkakuntalaisten on mahdollista saada uutta suunnistuskarttaa käyttöönsä ottamalla yhteyttä kilpailun vastuuhenkilöihin. Samalla maastoalueella järjestetään pienempiä suunnistustapahtumia tulevina vuosina.

Päivitetty 4.9.2020.