Nuorten harjoituksia keväällä 2020

Asetetuista rajoituksista johtuen Kankaanpään Suunnistajat ei järjestä tällä hetkellä suunnistuskoulua ja muuta nuorten harjoitustoimintaa tavanomaisessa muodossa.

Sen sijaan tarjolla on omatoimiharjoituksia, joita voi käydä kiertämässä valitsemanaan ajankohtana. Harjoitusta tehdessään pitää huolehtia siitä, että riittävä turvaetäisyys toisiin osallistujiin ja muihin alueella liikkuviin ihmisiin säilyy koko ajan. Jos rasteilla tai kartanjakopaikalla on muita, odota, kunnes he ovat lähteneet eteenpäin.

Nämä harjoitukset on ensisijaisesti tarkoitettu suunnistuskouluikäisille ja hieman vanhemmille nuorille. Jukola-ikään ehtineet pitävät luultavasti ratoja liian helppoina ja lyhyinä, mutta kenen tahansa on silti ihan luvallista osallistua harjoituksiin.

Yleisiä ohjeita

Omatoimiharjoitusten kartan voit noutaa vihreästä postilaatikosta, joka on kiinnitetty Kankaanpään koulukeskuksen takaparkkipaikan laidalla olevaan lautaseinään. (Seinän etupuolella on koulukeskuksen opaskartta. Postilaatikko on takapuolella. Katso kartta ja kuva.) Kun noudat kartan, merkitse harjoitukseen osallistuvien henkilöiden nimet laatikossa olevaan vihkoon.

Kartan voit myös tulostaa tälle sivulle linkitetyistä pdf-tiedostoista.

Sitten siirry omatoimisesti harjoituspaikalle ja kierrä rata. Kukin harjoitus on käytössä perjantaista seuraavan viikon keskiviikkoon. Tuon jälkeen rastit kootaan pois. Radan toki voi käydä kiertämässä myöhemminkin, mutta silloin ei sitten enää ole rastilippuja tai muita merkkejä rastipaikoilla. Edellisten harjoitusten ylijäämäkartat ovat nekin laatikossa omassa pussissaan.

Harjoitusten sisällöstä

1. harjoitus 10.–15.4. – helppoja ratoja sprinttikartalla

Koulukeskuksen sprinttikartalla on kaksi lyhyttä rataa: toinen alkaa karttojenjakopostilaatikon luota, toinen kaupungintalon edustalta. Radat voi kiertää samalla kertaa tai vaikkapa eri päivinä.

Kumpikin rata on noin kahden kilometrin mittainen. Rasteja on kummallakin radalla melkein 20 kpl. Radat eivät ole sprinttiratoja vaan sprinttikartalle laadittuja helppoja suunnistusratoja.

Pääsiäisen harjoitus (pdf-tiedosto)

2. harjoitus 17.–22.4. – Kunkun leppoisia kangasmaastoja

Harjoituksen lähtöpaikka sijaitsee Kuninkaanlähteellä retkeilyreitin parkkipaikan lähellä. Radat kulkevat Kuninkaanlähteen soramontun ympäristössä.

Samalle kartalle on piirretty kaksi rataa: 1,98 km helppo ja 4,28 km hieman vaativampi. Pidemmästä radasta saa helposti napsaistua kilometrin pois oikaisemalla kuutosrastilta suoraan kympille.

Rasteilla on kuitunauhat. Karttana on normaali suunnistuskartta, mittakaavaltaan 1:10 000 ja käyräväliltään 5 m.

Kuninkaanlähteen harjoitus (pdf-tiedosto)

3. harjoitus 24.–29.4. – pururadan ja Niementien maastoja juoksutreenillä höystettynä

Harjoituksen lähtöpaikka on liikuntakeskuksen parkkipaikan vieressä. Radat kulkevat pururadan ja Niementien maastoissa.

Kartalla on yhteensä kolme harjoitusta. Helpot suunnistusradat ovat pituudeltaan 3,15 km ja 4,87 km. Molempia voi halutessaan lyhentää. Esimerkiksi tuosta lyhyemmästä radasta syntyy helposti 1,83 km:n mittainen lenkki jättämällä muutama rasti pois.

Suunnistusratojen lisäksi samalle kartalle on merkitty punaisella pururataa kulkeva reitti, jonka varrella on Leiskun logolla merkittyjä juoksuharjoitusohjeita. Hyvää juoksutekniikkatreeniä myös suunnistajille!

Niementien harjoitus (pdf-tiedosto)

4. harjoitus 1.–6.5. – viuhkaa ja piuhaa Kaskenmäessä

Kaskenmäessä on tarjolla rastireitti, tukireitti sekä viuhkaharjoitus samalla alueella. Lähtöpaikka sijaitsee Kuninkaanlähteen karavaanarialueelta noin 1,5 km Jämin suuntaan. Osoite on Kyrönkankaantie 150, josta käännytään Kyrönkankaantieltä metsään. Varsinaiselle lähtöpaikalle on isolta tieltä noin 250 metriä. Metsätiellä ajo omalla vastuulla!

Kartoissa on ohjeet, miten kutakin harjoitusta on tarkoitus suunnistaa. Toiselle puolelle paperia on tulostettu rasti- ja tukireitti, toiselle puolelle viuhkat.

Kaskenmäen rasti- ja tukireitti (pdf-tiedosto)
Kaskenmäen viuhkaharjoitus (pdf-tiedosto)

5. Harjoitus 8.13.5. käyrää Jämillä

Harjoituksen lähtöpaikka on Jämin laskettelurinteellä. Tarjolla on helppo, vajaan kolmen kilometrin suunnistusrata hienossa harjumaastossa.

Vaativuutta harjoitukseen saa jättämällä kartasta pois kaiken muun paitsi korkeuskäyrät. Sama rata on painettu paperin molemmille puolille. Toisella puolelle se on tavallisella suunnistuskartalla, toisella puolelle käyräkartalla. Voit siis kokeilla käyräkarttaa vaikkapa vain muutamalla rastivälillä, ja tavallinen kartta tarjoaa turvaa, jos käyrät osoittautuvat liian vaikeiksi.

Kartta yltää laajemmalle alueelle kuin radat. Samalla voi siis lähteä vaeltelemaan kartan kanssa pidemmällekin ja opetella tulkitsemaan käyriä maastossa, jossa pinnanmuodot voi nähdä kaukaa.

Jämin harjoitus tavallisella kartalla ja käyräkartalla (pdf-tiedostoja).

6. Harjoitus 15.24.5. viivaa ja väylää Niementien maastossa

Palataan vielä Niementien maastoon mutta erityyppiseen harjoitukseen: luvassa viivaa ja väylää.

Viivaharjoituksessa suunnistaja kulkee mahdollisimman tarkasti karttaan piirrettyä viivaa. Reittiä ei ole merkitty maastoon, joten kartan lukemiseen pitää keskittyä koko ajan. Väyläharjoituksessa suurin osa kartasta on peitetty. Peitetyn alueen keskellä kiemurtelee kapea käytävä, jonka keskikohtaa suunnistaja pyrkii seuraamaan.

Molemmissa harjoituksissa reitin varrella tulee vastaan rasteja, joiden sijainti pitää osata määrittää. Jos ottaa kynän mukaan harjoitukseen, voi merkitä rastien paikat karttaan.

Sekä viivaa että väylää on tarjolla kaksi rataa: varsin helppo ja melko vaativa. Voit kiertää vaikka molemmat. Ja jos haluat kiertää saman reitin sekä viivaharjoituksena että väyläharjoituksena, kierrä ne päivänvastaisiin suuntiin, niin rata tuntuu uudelta.

Niementien viivaharjoitus (pdf-tiedosto)
Niementien väyläharjoitus (pdf-tiedosto)

Rastit ovat maastossa sunnuntain 24.5. iltapäivään saakka.

Muita harjoittelumahdollisuuksia kevään aikana

KanSulla on neljä Mobo-rataa, joiden suunnistaminen tapahtuu kännykkäsovelluksen avulla. Radoista kaksi sijaitsee Kankaanpäässä: liikuntakeskuksessa ja kuntoutuskeskuksen lähialueella. Muut radat ovat Jämillä ja Jämijärven keskustassa. Mobosta lisää täällä.

Kiintorasteja on Kuninkaanlähteen ja Pitkämäen kartoilla. Kiintorasteista voit itse laatia itsellesi radan ja käydä kiertämässä sen. Karttoja saa esimerkiksi Pertti Manniselta, jonka yhteystiedot löydät täältä.

KanSun kuntosuunnistukset ovat alkaneet. Katso lisää täältä.

Muiden seurojen kuntosuunnistuksista on tietoa täällä.

Päivitetty 14.5.2020.