Street-O lähestyy – siis mikä?

Kankaanpää Street-O suunnistetaan keskiviikkona 20.1. Tapahtumapaikka on Kankaanpään Yhteislyseon pihassa. Matkaan pääsee klo 18.00-18.30.

Lisätietoja löydät tapahtuman sivulta.

Street-O:n ideaa esiteltiin marraskuussa ilmestyneessä KanSukka-lehdessä. Alla sama juttu. Siitä selviää, mistä Street-O:ssa oikein on kyse.


Street-O saapuu Kankaanpäähän

Suunnistuksen uusimpia muotoja on Street-O, joka on etenkin isoissa kaupungeissa alkanut täyttää kuntosuunnistusten paikkaa talvikaudella. Tätä suunnistusmuotoa voi nimittäin harrastaa valaistus- ja keliolosuhteista riippumatta – toki tietysti asianmukaisin välinein varustautuneena.

Street-O muistuttaa rogainingia: Kartalla on rasteja, joita osallistuja kiertää itse valitsemassaan järjestyksessä saaden niistä eri määriä pisteitä. Eniten pisteitä määräajassa kerännyt suunnistaja on voittaja.

Vaikka perusidea on sama, Street-O myös eroaa rogainingista monellakin tavalla. Kun rogainingissa maastoa kierretään hyvinkin pitkään, jopa kokonainen vuorokausi, Street-O:n suoritusaika on yksi tunti. Kun rogainingissa liikutaan pääasiassa metsämaastoissa, Street-O toteutetaan nimensä mukaisesti kaduilla: rakennetussa taajamaympäristössä ja korkeintaan hieman läheisillä puisto- ja virkistysmetsäalueilla. Kun rogainingissa tavallisesti suunnistetaan muutaman hengen partioina, Street-O:ssa suoritus tehdään yksin.

Merkittävin ero on kuitenkin se, ettei rasteja ole Street-O:ssa merkitty maastoon mitenkään. Kun suunnistaja saapuu rastipisteeseen, hän katsoo kartan kääntöpuolelta kysymyksen, johon hänen pitää pystyä vastaamaan: Minkä värinen liukumäki on rastipisteessä? Mikä nimi on postilaatikossa? Montako kiveä on kiertoliittymän keskellä? Mikä eläin on maalattu muuntokaapin kylkeen?

Tapahtuman jälkeen osallistuja syöttää vastauksensa netissä tulospalvelujärjestelmään, joka heti kertoo, montako pistettä osallistuja sai ja miten hän sijoittui tuloksissa siihen mennessä. Loppuillasta määräajan umpeuduttua selviävät sitten lopulliset tulokset.

Karttana Street-O:ssa voidaan käyttää vaikkapa suunnistuskarttaa tai sprinttisuunnistuskartan pienennöstä. Koska tapahtumassa liikutaan enimmäkseen erilaisia väyliä pitkin, voidaan se järjestää myös tavallisella maastokartalla tai Pullauttimella tehdyllä raakakartalla, jossa metsämaaston kuvaus ei ole tarkkuudeltaan suunnistuskartan tasoa. Ja onpa Street-O:ta suunnistettu ihan onnistuneesti myös ns. puhelinluettelon kartalla, jossa ei esimerkiksi käyräkuvausta ole lainkaan.

Kankaanpään Kalevankiertäjät järjesti viime joulukuussa Street-O:n tyyppisen tapahtuman Myllymäen, Tapalan ja Järventausta alueella. Tuolloin osallistujille selvisi muun muassa, että Järvisen Maurilla oli keltainen lumilapio. Tapahtuma keräsi kolmisenkymmentä osallistujaa, vaikka sitä ei juurikaan markkinoitu ulkopaikkakuntalaisille.

Lisätietoja ja valtakunnallisen tapahtumakalenterin löydät netistä osoitteesta street-o.fi.

Tuomas Väinä