Uusi kausi toi muutaman sääntömuutoksen

Uusi suunnistuskausi on alkanut, ja sen myötä muutama sääntömuutos astui voimaan. Ne eivät tavallisen suunnistajan toimintaan ja kilpailusuoritukseen juurikaan vaikuta, mutta hyvä ne silti on tietää. Osa näistä muutoksista on ollut voimassa jo 1.8.2023 alkaen.

Sarjojen ohjeajat yhtenäistettiin
Ikäsarjojen ohjeajat ovat nyt yhteneväiset. Tämä tarkoittaa, että saman ikäsarjan miesten ja naisten kilpailusuorituksen pitäisi kestää saman ajan. Esimerkiksi pitkän matkan kilpailussa pääsarjojen H21 ja D21 ohjeaika on 65–75 minuuttia ja vastaavasti sarjojen H60 ja D60 ohjeaika on 45–50 minuuttia. Aiemmin naisten ohjeajat olivat hieman miesten ohjeaikoja lyhyemmät. Toki jatkossakin naisten rata on matkaltaan miesten rataa lyhyempi, koska naiset juoksevat hieman miehiä hitaammin.

Ohjeaika on voittajan aika
Sarjan ohjeaika on nyt sama asia kuin sarjan voittajan ihanneaika. Aiemmin ohjeaika oli viiden parhaan kilpailijan aikojen keskiarvo.

Sprinttisuunnistukseen uusi karttamerkki
Sprinttikartoissa on otettu käyttöön uusi karttamerkki ”alue, jolla on esteitä” (englanninkielinen nimitys ”area with obstacles”). Sillä kuvataan aluetta, jolla on useita ihmisen tekemiä esineitä, jotka ovat liian pieniä tai liian lähellä toisiaan, jotta ne voitaisiin kuvata karttaan yksittäin. Aluetta ei voi läpäistä täydellä juoksuvauhdilla. Käytännössä tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi leikkikentät tai polkupyörätelineiden alue. Karttamerkki mittatietoineen näkyy alla olevassa kuvassa: Harmaita (50 % musta) palloja. Pallon halkaisija 1:4000-mittakaavaisella kartalla 0,55 mm.

Muita muutoksia ja täsmennyksiä

  • Hiihto- ja pyöräsuunnistuksen SM-viesteihin lisättiin sarjat H15 ja D15.
  • Suunnistuksen SM-kilpailuihin lisättiin sarjat H90 ja D90.
  • RR-viitoituksen (nauhan) värin kartalla pitää olla oranssi.
  • TR-radan kartassa rastit yhdistetään väliviivoilla (kuten suorilla radoilla).
  • Sprinttikartassa ei enää saa käyttää kohdistuspistettä osoittamassa rastin tarkkaa sijaintia.
  • Mittakaavaa 1:7500 voidaan käyttää myös 14-vuotiaiden kartassa (aiemmin 12-vuotiaat ja nuoremmat).
  • Kilpailija voi halutessaan kuljettaa mukanaan toista kilpailukorttia leimauksen varmistamiseksi.
  • Kun kuvalliset rastinmääritteet painetaan karttaan, niiden suositusväri on musta. Myös violetti on edelleen mahdollinen.

Suunnistusliiton sääntösivulta löydät kaikki lajisäännöt sekä myös tässä esitetyt muutokset perusteellisemmin selvitettyinä.